/Get Inspired/Spaces

Drew Mandel Turns a Mudroom into Prime Living Space

In the beaches, Drew Mandel Architects reimagines a ho-hum mudroom into a living space with gorgeous views

By Amrit Phull

Drew Mandel Architects transformed a mudroom into a majestic living space in a full renovation of this Beaches-area century-old home. A modest addition of just 4.5 square metres led to major modifications of the old home which ultimately saw the dark, enclosed rear of the house traded in for high ceilings and wood-framed floor-to-ceiling glass – this punctuated by an even taller lake-view window in one corner.

Uniting addition and original structure, an ultra-deep, continuous black walnut cabinetry runs through the length of the building to store and display the couple’s collections. This terminates in the living room with a gas fireplace finished in raw, marked steel. Industrial accents like these add texture to the clean white and wood tones of the new space, including exposed structural steel at the junction of the old and the new house.

Originally featured in our Designer of the Year 2019 issue as Drew Mandel Architects. Tour of the full house here: A Beaches Semi Gets a Cozy, Modern Renovation
 


Categories: Spaces

Latest Tweets Follow Us
  • Designlines Magazine13 hours ago
    A Toronto family's beloved seaside cottage was in need of a major revamp! Check out how Reign Architects recreated… https://t.co/F55EdVOXmt
  • Designlines Magazine2 days ago
    Pretty in pink 🌸 Sweeping pink curtains are just the beginning of @YABUPUSHELBERG remarkable design for Toronto's f… https://t.co/qHFXbFLFAA
  • Designlines Magazine4 days ago
    There aren't many clients who would be down for making their galley kitchen narrower, but CAB Architects won them o… https://t.co/a4pjwwMVdd
  • Designlines Magazine5 days ago
    RT @AzureMagazine: On June 13, @exploreTIDC Design Forces presents two fabulous sessions! Hot-topic seminars with experts Laura Beauparlant…
  • Designlines Magazine5 days ago
    How a pokey attic became one Parkdale family's dreamy treehouse https://t.co/hwdf4s0StQ