Skip to Main Content
Advertisement

A Modest Second Storey Reading Room With All the Right Ideas

Advertisement

Warm and uncluttered, this home’s minimal decor maximizes comfort

This charming second-storey living space by Studio Junction was inspired by the quiet act of reading on a winter day. The architects balance unfussy, practical detailing with white walls, using wood as their muse. A rose window high in the room guides the eye toward a softly curving four-metre vault of natural cedar planks that alternate from cream to chestnut brown. Natural light enters through skylights framed in cedar and Douglas fir, frosted glass transoms and a single picture window, giving the space its ethereal glow. At night, the vault is illuminated by embedded LED strips. Selected for its ease of installation, a Jøtul gas stove in white sits to one side, adding warmth to the perfectly square room without competing with its delicate wooden accents. A humble collection of fittings and furnishings makes this house a home, including a walnut banister and a low, linear 2.7-metre bookcase in oil-rubbed white oak that merges seamlessly with the floor. STUDIOJUNCTION.CA

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue