Skip to Main Content
Advertisement

A Cedar Back Deck in Bloor West Village

Advertisement

A semi-covered patio acts as a hybrid space bridging home and garden

THE BRIEF: After downsizing, two recent retirees enlisted Anya Moryoussef and Gregory Beck Rubin to replace their new home’s run-down rear wing. They sought a brighter space with a closer connection to nature, but were soon convinced that their needs would be better met by swapping the aging ‘40s addition for a semi-enclosed outdoor living room. The architects’ key challenges: drawing light inside while delivering semi-private three-season space, and addressing the half-metre drop to grade.

Outdoor living room patio - Slatted wood

THE SOLUTION: With the house’s former addition demolished, a lift-and-slide door now leads from the back room to a stepped cedar structure. A partially cantilevered canopy overhead and a built-in bench enclose the open shelter, illuminated by discretely integrated sconce and in-ground lighting. Along the eastern edge, a slatted screen maintains privacy from the neighbours. Black-painted steel framing adds dramatic contrast, and the home’s rain gutter is tucked into a matching column.

SOURCES: Lights from Dark Tools; sliding door from Bauhaus; steel from Ferro Steel Corp.; lumber from Rona; construction management by Ripple Projects.

Originally published in our Spring 2017 issue as 14 square metres in Bloor West Village.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue