Skip to Main Content
Advertisement

A Bay Street Townhouse Designed for Breezy Downtown Living

Advertisement

The modernized interiors boast sleek stone features and bold punches of black

For the maximalist homeowners of a Bay Street townhouse, reconfiguring their home meant embracing a new minimalist aesthetic. “The clients’ primary request was to brighten the four-storey abode and redesign the kitchen and living area to include ample countertop space and a separate dining area,” says Architecture Riot partner Sally Kassar. She, along with studio partner Ava Nourbaran, was tasked with the transformation that took nearly one year to complete. The home’s interiors had not been touched since it was built in 2007, so, to modernize the space, the studio developed a clear vision with a “hidden-in-plain-sight” strategy. “We offset walls wherever possible and integrated floor-to-ceiling storage for everything from tech, to clothes, to a very special sneaker collection,” says Kassar. The result is an airy, down-to-earth yet highly-functional Downtown Toronto townhouse with the atmospheric appeal of a coastal retreat.

Sitting Room

Wall paint colour, Chantilly Lace, Benjamin Moore; fireplace surround, Ocean Black slate, Stone Tile.

On the first floor, a living/dining area is located adjacent to the kitchen and features an existing fireplace repurposed with a new surround using three slabs of black slate. “We chose this natural stone for its resistance to cracks, scratches and heat,” says Kassar. Built into the feature, additional storage doubles as a display space for sculptural objects and art.

Bay Street Townhouse Dining Room

Dining table, BoConcept.

In line with the client’s “waste-not” philosophy, Architecture Riot sanded and refinished the existing hardwood floors on all levels of the Bay Street townhouse for a brighter and more contemporary feel. “The clients were aligned with our studio’s sustainability goals,” says Kassar. “Our field can no longer afford to ignore the negative impacts of the construction industry on the environment and simple enhancements like this helped significantly reduce our footprint.”

Kitchen Design

Sink, Cesario & Co; faucet, Kohler; stove, oven, Miele; Laminam Cristallo Luciado stone, Stone Tile.

Custom millwork by Studio Hand provides full-height pantries to conceal tech and utilities in the heart of the home. For the kitchen countertops and backsplash, low-maintenance Laminam countertops were selected, providing a streamlined and monochromatic look.

Bay Street Townhouse, Toronto

A feature as functional as it is beautiful, the four-storey home’s stair railing was sanded down and painted with some cosmetic touch-ups like trimming the existing posts. The result is a visually impactful contrast from the Bay Street townhouse’s bright colour palette. By refurbishing and creatively reusing so many elements throughout the project, the overall design is a seamless blend of old and new. “It is a space with both character and a conscience,” says Kassar.

Living Room

On the third floor, a family room is well-lit by a wall of windows in addition to thoughtful cove lighting which brings light to every corner of the space. The warm cast of light makes for an inviting space that feels as much like a meditation room as it does a place to enjoy the company of friends and family.

Interior Design, Bay Street Townhouse

A large cabinet made of White Chromix by Egger gives the illusion of a limewash finish, adding a block of texture to the space.

Architecture Riot, Toronto

The desk was designed along with custom millwork by Architecture Riot and built by Studio Hand.

“We love that the project is very of-its-moment,” says Kassar. “Our team began the design project in the midst of the pandemic when remote work was the name of the game and couples suddenly found themselves literally working side-by-side. Our invention of a new workspace typology for a  “his and hers” office desk with a connecting bench, is the physical manifestation of the new work-from-home phenomenon.”

In its final state, the Bay Street townhouse balances elements of work and life, old and new, urban dwelling and distant getaway. Beyond all else, boasting a revitalized appearance and carefully crafted layout, this exceptional townhouse is precisely tailored to suit the dynamic lifestyles of its youthful and contemporary residents. ARCHITECTURERIOT.COM

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue