Skip to Main Content
Advertisement

The Bill Fisch Centre Blurs The Line Between Indoors and Out

Advertisement

Nestled into the York Regional Forest, a community centre integrates into its surroundings

Designed by architecture firm Dialog, Whitchurch-Stouffville’s solar panel–equipped Bill Fisch Forest Stewardship and Education Centre is a net-zero energy building, meaning it harvests more than it consumes. Inside, exposed cross-laminated timber beams demonstrate the building’s commitment to sustainable materials. Other eco-friendly features include a rainwater reuse system and a stove that generates heat by burning deadfall wood found nearby. Offering framed views of the surrounding forest, the centre contains meeting space for the community, school groups and corporate retreats.

Originally published in our Spring 2016 issue as Urban Update: Make Like a Tree.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue