Skip to Main Content
Advertisement

Boswell House Pairs History with Modern Quirks

Advertisement

Wayback Architects rebuilds a heritage-listed semi in the Annex for a long, artful life

On the continuum of residential architecture, there are heritage restorations and there are new builds. And then there are those projects that manage to blend the two together. Such was the case with Boswell House — a classic Victorian semi that was recently remade by Wayback Architects for a couple looking to create a contemporary city home within a historical framework.

Dining room with table chandelier and fire place - Boswell House by Wayback Architects

The dining room was relocated to the front of the house. Fireplace, Trumeau Stones; dining table, RH; chairs, Klaus; chandelier, Hollace Cluny.

To achieve it, the architects carried on two conversations at once: restoring the structure of Boswell House and designing the inside from scratch. “The interiors were approached as a single composition,” says Stephen Van der Meer, the project’s lead architect. “We had to find ways to carve modern spaces out of a very small and rather cramped older house, and program it to be used in different ways.” The first task was underpinning the basement and fixing the exterior by stripping the red brick of old, butter-coloured paint and restoring the traditional gingerbread trim. 

Staircase - Annex renovation by Wayback Architects

The materials chosen bestow a feeling of warmth and domesticity. The couple’s unique artworks light up every room. Artwork, Rock Therrien.

A modest rear extension was added to the first and second floors to allow a stacked series of lift and slide doors on each level that forge a strong indoor–outdoor connection and lend an expansive feel to the narrow house. The partial third floor was extended to create a spa-like principal suite and a private balcony surrounded by maples and elms. Throughout, there is an abiding sense of order and clear-eyed intention. 

Kitchen with Island - Boswell House by Wayback Architects

Cabinetry by DOM Interiors has a light, unfitted appearance.Counters, Marble Trend; pendant, Atelier Anaka; artwork, Mike Rachlis.

Rising through the four levels of Boswell House is a rebuilt-to-code staircase, which acts as spine and sculpture, with a mix of closed and open treads to filter light from overhead skylights. Subtly curving in places, the blackened-steel railing echoes the lines of the arches added to the new dining room fireplace, and the steel-lined archways between the kitchen and living room and in the front entryway.

Livingroom with couch and a young woman reading a book - Victorian reno Annex

The Boswell House principal living space is oriented to the backyard. Window treatments, Shadings; poster print above sofa, Ramon Casas.

The owners’ art collection – an eclectic, personal mix that suitably unites eras and styles – has an incredible presence against gallery-white walls.  “Every project is client-driven,” says Van der Meer. “We see ourselves as a conduit, taking our clients’ ideas and figuring out how to make them work. These clients have an eye for detail and design, so we really focused on the fit and feel, and the scale and proportion.” WAYBACKARCHITECTS.COM

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue