Skip to Main Content
Advertisement

A Harmonious Home With a Basement Music Venue

Advertisement

A new home on the site of a former Mount Pleasant Road landmark sings again

The design brief sounded like an architectural dare: use the footprint of a three-storey 1946 house with an attached cinder-block warehouse to create a home that can accommodate crowds of 200 yet still feels inviting when just one person is there. Stick to the square footage but add another bedroom. Make sure the space has lots of natural light, without adding windows that face the neighbours.

The laundry list of challenges only fuelled the creative process for Daniel Harland, principal designer (and co-founder) at Roundabout Studio, who overhauled the building alongside the team at Old Soul Carpentry. For decades it had been C.A. Cruikshank, a flower-bulb distributor. “It gives you something to work up against,” he says. The design became “about what you see and what you don’t see.”

Indeed, the bold house on an otherwise nondescript stretch of Mount Pleasant offers no clues about what lies within. Tetris-like shapes are stacked and cloaked in ivory cement-fibre siding and fir panels stained in a wolfish grey. Powder-coated aluminum screens conceal most of the windows, adding to the sense of exclusivity. Even getting inside is a covert operation. The panelling partially obscures the entryway, which leads past the garage to a handsome walnut door. Beyond that, the big reveal: a home exquisitely tailored to the singular passion of the homeowner – music.

Roundabout Studio - Mount Pleasant House Renovation - Velux skylights

The owner hosts regular fundraising concerts, so a double-height performance area was at the top of his wish list. Rather than place the venue front and centre, Roundabout Studio opted to highlight the bright open-plan kitchen, dining and living room and leave the music venue as a jewel to be discovered deep in the heart of the building.

Roundabout Studio - Mount Pleasant - Dana Prieto

The living room’s decor is in concert with the black walnut and acid-finished, cold-rolled steel millwork. Portrait by Dana Prieto; oak flooring by Northern Wide Plank; Natuzzi sofa; rug from Avenue Road; stool by Hollis+Morris.

“We didn’t want it to be a big block of space,” he says. “So we worked on the notion of continuous, connected space – where you could look from one area into the other.” When there is a show, the sightlines are great from umpteen different places: the kitchen, the courtyard, as well as from the decks on the second and third levels. It all flows together. The house’s cinder-block construction and lack of windows contain the sound inside while a dramatic bank of skylights brings in an incredible amount of sun (and moon) light, adding to the moody vibe of the venue, which was dug out of the former warehouse.

Roundabout Studio - Mount Pleasant House - Corten panels

Backlit perforated Corten panels continue the facade’s motif into the courtyard.

A new courtyard, which extends off the foyer, creates another connection between the interior and outdoor spaces, via a flight of open-tread stairs in velvety polished concrete. And in the courtyard, the studio found a striking way to honour the building’s heritage: a five-metre-tall Corten sculpture that, when backlit, reveals an abstracted pattern of super-sized tulips. It’s a motif that is repeated on the window screens. While the homeowner was reticent at first (“I couldn’t believe I let him put flowers on the outside of my house”), he loves the pixelated light that pours in when he’s playing his grand piano in the late afternoon.

Roundabout Studio - Mount Pleasant House - Jen Mann

LED up- and downlights in the support beams add extra ambiance to the two-storey venue. Art by Jen Mann.

“It’s really important in design – especially residential design – to have these layers,” says Roundabout Studio’s Harland. “If it’s a bit of a one-liner, it’s going to get boring pretty quickly.” And, this house is certainly full of zingers. There are musical references everywhere you look: narrow vertical windows at the front of the house are grouped in twos and threes to mimic the black keys on a piano; the light fixture in the living room is hung to resemble the notes to Prince’s “Purple Rain.” And, if that sparks an urge to rock out, the stage is just a few steps away.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue