Skip to Main Content
Advertisement

A Study In Contrasts

Advertisement

How a client and a designer with wildly different visions reached their design détente

When Alison Milne met potential client Nick Morgan, he was wearing a suit and a toque. The tailoring she expected (he works in finance), but the toque? This should be interesting, she thought. Sure enough, he wanted to paint the inside of his semi-detached house on Shaw Street entirely black – even the ceiling.

project by designer Alison Milne

Milne housed Morgan’s heirlooms and antiques in maple shelving units, which run 3.25 metres up and five metres across the living room. Leather sofa from Restoration Hardware.

Morgan equates dark with comfort, and comfort topped his priority list. Partial to worn objects, the Bay Streeter wanted to leave work, shut the door on the TSX, and relax in an interior that evoked his heritage. Morgan’s brief suggested an English library, complete with cozy nooks, worn-in sofas and sooty fireplaces, and filled with antiques and collectibles.
project by designer Alison Milne

Milne is Morgan’s opposite: curator of her own art gallery, as well as an interior designer, she favours white walls, clean lines and natural light. Unlike Morgan, who regularly shops at the Aberfoyle Antique Market in Guelph, she can’t stand clutter – not even throw pillows. Morgan’s challenge nevertheless intrigued her. But before she accepted, she insisted on a modern interior and refused to paint him into a bat cave.

White subway tile (from Saltillo Imports) with grey grout covers two walls in the kitchen. Oak shelves are hoisted on industrial-strength brackets; sink from Roman Bath Centre.

Morgan wanted his home’s weathered facade to serve as a foil to its deliberate interior, so Milne didn’t touch it. Past the threshold, however, evidence of client–designer compromise is everywhere. Milne ran walnut-inspired bamboo flooring throughout, to draw the eye from the foyer to the garden, and installed floor-to-ceiling shelving units in the living room to house Morgan’s assorted collections. He achieved a triumph of sorts with an old mantel and a deep, distressed leather sofa. Milne only scored one white accent wall and a few pot lights.

Upstairs, the master suite runs from bedroom to bath to walk-in closet. Floor-to-ceiling tile from Home Hardware; Ikea vanity; mirror from Smash. Morgan built the clothes racks from pipes.

An actual library gives way to a wallpapered trompe l’oeil version in the dining room, buttressed by a salon-style arrangement of antique signs and framed family keepsakes. Hits of yellow and red – and Edison-style pendants – punctuate the black and grey wall treatments.

project by designer Alison Milne

In the kitchen, Milne suggested white subway tile to offset the dark wooden cabinetry that Morgan had spec’d. He agreed on one condition: dark grout. The dirt-proof solution lends a graphic touch to an otherwise pristine space. Milne had the wooden countertops and cabinetry burned and dinged to give them an old-timey look, and a fully glazed wall – with views to Morgan’s vintage motorcycles in the garage – lets in natural light. Another win-win.

project by designer Alison Milne

Simplicity rules upstairs. Milne collapsed three small rooms to create a master suite, which flows from bedroom to bath to walk-in closet. By Morgan’s standards, the bedroom is a little bright, but his aesthetic prevails in the bathroom: all black. The entire room, save the chalkboard-paint vanity wall, is clad in two-inch-square black tile.

The result, happily for both, is a draw: For Morgan, a stylish, comfortable home reflecting his passions and tastes. For Milne, a portfolio piece to be proud of. ALISONMILNE.COM

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue