Skip to Main Content
Advertisement

Williamson Chong Upgrades a Family Home in the Annex

Advertisement

Big plans for the future and lots of oak panelling make a forever home out of a worn-down Victorian

City living doesn’t come cheap, and local architecture firm Williamson Chong believes a house should work hard for its owners. For one couple with small children and aging parents, the firm transformed a worn-down century home into a versatile multi-unit home with a basement apartment and attic bedrooms for tenants. This is a forever home, one that will pay its way now and allow for the integration of older family members in the future.

Williamson Chong Architects - Annex

Wood doors conceal a fridge and powder room. Arne Jacobsen Series 7 chairs from DWR; Eames elephant from Ella+Elliot.

Externally the home retains its original facade, but inside the changes are dramatic. After gutting the first floor, the firm wrapped the new open plan in oak panelling, a shapely lining inside a hard shell. Central to this new order is the sweeping staircase. Once a blocky mass that dissected the house, the remodelled stair cleaves through the linear space, tying the front lounge and dining area together with a powerful sculptural statement. Beyond, glazed patio doors extend the kitchen right into the garden – a seamless transition from oak panelling to ipe decking, which folds up to form seating, a barbecue surround and garden fence.

Williamson Chong Architects - Annex

The kitchen counter is topped in custom Caesarstone.

Inside are more subtle shifts. Behind the bevelled-edge oak panels is ample storage space. Because the attic and basement were given over to tenants, the north-facing wall was fitted with storage spacious enough to stow everything from canned goods to camping gear. On the opposite wall is a glass partition allowing light into the central dining space. This wall is currently fronted with a kids’ craft area – complete with custom pencil holders – but the row of lower storage units can easily be removed to access a doorway to the basement apartment, if and when the grandparents move in.

Williamson Chong Architects - Annex

The hallway features original baluster and mouldings. Stairs lead to a skylight-lit apartment on the third floor.

On the second floor, Williamson Chong installed a tiny bridge over the stairwell to link the master bedroom with the children’s play area. It’s an intimate touch, revealing the parents’ desire to spend time with their children before they grow up and take over the boarder’s quarters on the third floor.

Williamson Chong Architects - Annex

The only reference to the modern design below is the main bathroom. Its unusual, angular entryway was turned into a curvaceous enclave to hide the laundry room. Inside, the bathroom, tile, glass and oak sit flush, supporting contemporary fixtures. Elsewhere, Victorian details are left intact and exposed – carved door casings, stained glass windows, metal floor grills and turned balusters. “We liked the idea of retaining evidence of the house’s lineage,” says architect Donald Chong. “These features dovetail well with the homeowners’ plan to live here for a very long time.” WILLIAMSONWILLIAMSON.COM

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue