Skip to Main Content
Advertisement
Advertisement

Modern living marries historic charm in this reno by Montreal design studio Vives St-Laurent

Vives St-Laurent’s latest renovation project in Toronto’s High Park aims to redefine the entire house to meet the contemporary needs of its residents while remaining true to its historic character.

Vives St-Laurent

The Montreal-based interior design studio struck a balance by embracing a transitional sensibility to the Edwardian’s interior scheme, which was overhauled with modern fixtures juxtaposed by its existing classic finishes, like dentil moldings that were retained and carry throughout the home.

Entrance

Light shines in through the High Park Edwardian’s front entrance.

restored stairs

The home’s original stair were repainted to restore their presence in the space.

dentil moldings

Origianl dentil details carry throughout the home.

Brown ceramic tiles add organic texture to the main entryway and compliment a neutral palette that delivers a sense of calm.

High Park library

Floor to ceiling cladding in the library carries through from the powder room located under the homes original staircase.

In an embrace of warm wood, deep oak cladding extends from the powder room under the staircase into the home’s library, creating a contrast with the surrounding spaces.

“This approach allows for a seamless transition between rooms, creating a harmonious and interconnected layout. By aligning the rooms in a linear fashion, it enhances the spatial experience and optimizes the use of space while maintaining a cohesive design aesthetic,” said Lysanne Vives St-Laurent, co-founder.

kitchen hallway view

A peak into the kitchen from the adjoining room.

Vives St-Laurent

As a part of the renovation, moving the kitchen to open onto the back terrace allowed the space to flow within the home more seamlessly, while allowing more natural light.

Vives St-Laurent

Calacatta Viola marble countertops climb the walls into a backsplash.

In the kitchen, an oversized glossy white ceramic hood and ceiling-height cabinetry bring a softened structure to the space, while the Calacatta Viola marble countertops add a stark contrast with their deep-toned veining. French doors provide access to the terrace and amplify natural light in this space.

master bedroom

Upstairs, Vives St-Laurent redesigned the bedrooms with modern touches.

kids room

Inviting wall colours and custom storage give this floor a uniquely welcoming aura.

closet VSL

Custom storage solutions.

“The variations between light and coloured are marked by the existing arches of the house, which creates a frame and consequently a change of ambiance,” said St-Laurent. “We kept all the existing walls … and this approach allowed us to avoid altering the pre-existing structure.”

From this transitional renovation by Vives St-Laurent comes a sense of sustained charm and thoughtful modernization.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Newsletter

Your Weekly Dose of Modern Design

Sign up for the Designlines weekly newsletter to keep up with the latest design news, trends and inspiring projects from across Toronto. Join our community and never miss a beat!

Please fill out your email address.

The Magazine

Get the Latest Issue

From a sprawling family home in Oakville to a coastal-inspired retreat north of the city, we present spaces created by architects and interior designers that redefine the contemporary.

Designlines 2024 Issue